Bejelentés
Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

Azaz mi is az animáció, hogyan is készül el egy rajzfilm?


Az animáció gyűjtő fogalomnak számít, ami általános formanyelvet jelent, ide tartoznak a rajzfilmek, bábfilmek, pixilációs filmek, stb azok a motívumok, ahol a szereplő alakok megelevenednek. Az anima szó jelentése lélek, az animáció pedig megmozgatást jelent, az élettelen tárgyak életre keltését, a „lelketlen” ábrák szereplőké válását mutatja. 


Mégis, hogyan kell neki kezdeni egy animáció elkészítéséhez?


A munka legelején készül egy irodalmi forgatókönyv, ami a történéseket vázolja fel. Hosszabb alkotásoknál szoktak készíteni, egy úgynevezett storyline-t is, ami részletesebben mutatja meg a cselekményt. A folyamat legfontosabb része azonban a képes forgatókönyv elkészítése, hiszen itt készülnek el többek között a figurák tervei, a rendezőnek itt már látnia kell a végterméket, ez határozza meg a film egészét. Mivel ez a műfaj nagyon drága, ezért nem megengedett a túlforgatás, ezért kell, hogy a forgatókönyvet átnézve valóban megelevenedjen a rendező előtt az egész film.
Miután elkészült a tökéletes forgatókönyv a szituációs tekercs megalkotása következik. Ez azt jelenti, hogy a film már olyan terjedelemben jelenik meg, mint a végleges alkotás, éppen csak a figurák még nem mozognak, és nincsen közöttük dialógus. Ez azért szükséges, hogy a rendező a valóságos időben láthassa a művet.
Közben folyik a képtervek, háttérképek készítése.
Fontos momentum, hogy a figurák minden részének a pontos mozgáspályáját kell megadnia a rendezőknek, hiszen például a kéz mozgásának gyorsasága helyzettől függően sugallhat mindig mást és mást.
Ezen feladatok után kerülnek a képtervek a mozdulattervezőkhöz, ezek pedig a kulcsrajzolókhoz, akik véglegesítik az animátorok rajzait, majd a fázisrajzolók besűrítik azokat.


Mi az a besűrítés?


Maradjunk a kéz példájánál. Amikor a kéznek egy bizonyos mozdulatát szeretnénk ábrázolni, akkor mindig van egy kezdeti pont, ahonnan elindul a mozgás, és van egy végső pont, ahol befejeződik a mozdulat. A két pont között azonban nem mindegy, hogyan, milyen formában van ábrázolva a végtag, hiszen ezen múlik milyen mozgást fog végrehajtani. Nos a két pont közötti munkafolyamat a besűrítés.
Ezek után következik a linetest, amikor is a már meglévő anyagot felveszik számítógépre és megnézik, hogy úgy sikeredett-e a munkafolyamat, ahogyan azt a tervező elképzelte. Ha minden stimmel, akkor jön a scannelés és a számítógéppel történő kifestés. Ha nem egyeznek a dolgok az elképzeléssel, akkor meg kell keresni a hiányosságot vagy hibát, és ki kell javítani.
Miután sikerült a jelenetek kifestése és a hátterek is elkészültek az egész anyagot megkapják az operatőrök, akik a két dolgot egyesítik. Ezalatt a folyamat alatt a szakemberek a fények, és más speciális effektek hatásával emelik az alkotás minőségét.


Mennyi ideig tart egy terjedelmesebb mű elkészítése?


Egy 70-80 perces film elkészítése, abban az esetben, hogyha már készen van a képes forgatókönyv, akkor megközelítőleg 2 éves munka. Ha az ötlet születésétől számítjuk a mű megvalósulásáig, abban az esetben 4-5 éves átfutási idő.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!